Κυδώνι γλυκό

Αναλογίες
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα
1 κιλό ζάχαρι
2 κιλά λεμόνια
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα για άρωμα
3 ποτήρια νερό
Εκτέλεσις
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με πολύ νερό και χυμό λεμονιού τα κόβουμε σύμφωνα με το γούστο μας και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την ανάλογη ζάχαρη, το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει.
Πρέπει να βράσει αρκετά έως ότου δέσει το σιρόπι και βράσει το κυδώνι. Στο τέλος ρίχνουμε την αρμπαρόριζα και μισό λεμόνι στημένο, το αφήνουμε να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε βάζα.
Εάν θέλουμε μπορούμε να βάζουμε με λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα.
Εάν τα κυδώνια μας είναι τρυφερά γίνεται το γλυκό με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή, βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να βράσουν αρκετά (να μισοδέσει το σιρόπι) και κατόπιν ρίχνουμε τα κυδώνια. ΄
Το χρώμα του γλυκού εξαρτάται από το σκέπασμα της κατσαρόλας και από την φωτιά. Εάν θέλουμε το γλυκό μας να γίνει σε ανοιχτό χρώμα αφήνουμε την κατσαρόλα ασκέπαστη και βάζουμε δυνατή φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου