Βασιλόπιτα (Τσουρέκι ή Κωνσταντινουπόλεως)

Δόσεις
1 κιλό αλεύρι άσπρο
2 φλυτζάνια βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ*
2 φλυτζάνια ζάχαρη
5 αυγά ολόκληρα
Λίγο μαχλέπι ή μαστίχα
Ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού
5 κουταλιές κοφτές της σούπας μαγιά (μπύρας)
1 φλυτζάνι γάλα κι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ζάχαρη Άχνη

Εκτέλεσις
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το 1/4 από το αλεύρι μας και με λίγο γάλα χλιαρό διαλύουμε την μαγιά μας εις την οποίαν ρίχνομε το αλάτι αφού διαλυθεί καλά την ρίχνομε στην λεκάνη με τ' αλεύρι, δουλεύοντας συγχρόνως κάνοντας μια ζύμη αραιά (κουρκούτι) την σκεπάζουμε με μια πετσέτα καθαρή, την βάζουμε σε θερμό μέρος για να διπλασιασθεί στην ποσότητα.
Την μαγιά αυτή την πιάνουμε πάντα από το βράδυ. Σε μια άλλη λεκάνη με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε την ζάχαρη, τ' αυγά, το γάλα χλιαρό, επίσης το βούτυρο χλιαρό, το χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα αυτού, την μαστίχα κοπανισμένη ή το μαχλέπι, την μαγιά. Όλα αυτά τα δουλεύουμε καλά για να διαλυθούν παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι δουλεύοντας συγχρόνως και κάνουμε μια ζύμη ψωμιού.
Την θέτουμε και αυτή σε θερμό μέρος, την σκεπάζουμε καλά για να φουσκώσει κι όταν φουσκώσει την ξανα-ζυμώνουμε και την πλάθουμε θέτοντας την σε βουτυρωμένα ταψιά. Την σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μία (1) ώρα και κάτι. Όταν ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο την σκεπάζουμε με καθαρό πανί να ιδρώσει και κατόπιν την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή Β - Δόσεις
200 δράμια αλεύρι
100 δράμια βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ*
150 δράμια ζάχαρη
8 αυγά
50 δράμια γάλα
4 κουταλάκια του γλυκού πέκιν-πάουτερ
λίγη βανίλια ή μαστίχα
Ζάχαρη Άχνη

Εκτέλεσις
Δουλεύουμε πρώτα καλά το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει μαζί με την ζάχαρη, κατόπιν τ΄αυγά αφού τα δουλέψουμε καλά κι αυτά ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι με το πέκιν-πάουντερ την βανίλια ή μαστίχα κάνοντας μία ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ αραιή.
Την θέτουμε σε βουτυρωμένο ταψί κι από πάνω κάνουμε διάφορα σχέδια με την ίδια ζύμη θέτοντας μισοασπρισμένο αμύγδαλο ή καρύδι και την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 1 ώρα κι όταν ψηθεί την βγάζουμε, την σκεπάζουμε να ιδρώσει. Την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

(Σημ. Μου έκανε εντύπωση η παρουσία της λέξης βιτάμ το 1960-1961 , έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα ότι λανσαρίστηκε το 1947, άρα υπήρχε και μάλιστα ήταν γνωστό στις συνταγές μαγειρικής της εποχής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου