Κονσερβοποιία - Κομπόστα Μήλα

Σκοπός της κονσερβοποιίας είναι να διατηρούμε φρούτα και λαχανικά την εποχή που δεν υπάρχουν.
Για να επιτύχουν οι κονσέρβες μας χρειάζετε μεγάλη καθαριότητα. Η ποδιά, το τουλπάνι και το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο.

Κομπόστα Μήλα
Διαλέγουμε καλά φρέσκα και όχι κτυπημένα μήλα. Τα πλένουμε δύο φορές για να φύγουν τα χώματα, τα κόβουμε στα 4 κομμάτια, βγάζουμε το φλοιό και το σκληρό που έχει μέσα στο μήλο για να μην μαυρίσουν τα βάζουμε σε διάλυσιν: 3 κιλά νερό, τρείς κουταλιές της σούπας ξύδι και μια αλάτι.
Εν τω μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα ως εξής : Τα σαπουνίζουμε με χλιαρή πηχτή σαπουνάδα, τα ξεβγάζουμε δύο φορές και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό για να αποστειρωθούν.
Βάζουμε νερό 4 δάκτυλα και τα βάζα με στόμιο προς τα κάτω. Τα αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά, ετοιμάζουμε το σιρόπι (τρία ποτήρια νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη) τ' αφήνουμε να βράσει λίγο, ξεπλένουμε τα μήλα για να μην μυρίζουν ξύδι, γεμίζουμε με αυτά τα αποστειρωμένα βάζα, βάζουμε σιρόπι μέσα σε αυτά. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τον αέρα, σκουπίζουμε με καθαρό πανί το στόμιο της γυάλας, εφαρμόζουμε το σκέπασμα-καπάκι με καθαρό και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να σκεπάζει 4 δάκτυλα από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός το αφήνουμε 15 λεπτά της ώρας, το κατεβάζουμε ξανά σφίγγουμε τα καπάκια, προσέχουμε να μην σχηματίζεται ρεύμα την ώρα που θα βγάζουμε από την κατσαρόλα, επίσης να μην το αφήσουμε σε μέρος κρύο, αλλά πάνω σε σανίδα ή πανί. Σε 24 ώρες τα δοκιμάζουμε εάν έχουν επιτυχία, τα φυλάμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου